Filip Stankiewicz Filip Stankiewicz
332
BLOG

Apel o nie dystrybuowanie szkodliwych tłuszczy utwardzonych

Filip Stankiewicz Filip Stankiewicz Zdrowie Obserwuj temat Obserwuj notkę 10

Apel o nie używanie tłuszczy roślinnych utwardzonych z powodu ich szkodliwości dla zdrowia. Powodują one choroby układu krążenia, otyłość, cukrzycę i nowotwory, szczegóły pod linkiem:

http://blog.galeriamedica.pl/tluszcze-trans-bezwgledny-zabojca-2

 

Protest należy wysyłać tutaj (zaznaczamy adresy e-mailowe myszką kopiujemy ctrl c i wklejamy w pole adresowe e-maila ctrl v):

infolinia@lidl.pl, bok@biedronka.eu, ztkruszwica@ztkruszwica.pl, opinie@wawel.com.pl, eurocash@eurocash.com.pl, abc@sklepyabc.pl, uwagi@almamarket.pl, media@chatapolska.pl, sekretariat@zabka.pl, biuro@groszek.com.pl, sekretariat@lewiatan.pl, poczta@polomarket.pl, kzrss@spolem.org.pl, biuroobslugiklienta@stokrotka.pl, netto@netto.pl, kontakt@auchan.pl, carrefour@galluppolska.pl, main@e-leclerc.pl, infolinia@tesco.pl, kontakt@makro.pl,

 

Dlaczego tłuszcze trans są tak bardzo szkodliwe? Jakie dolegliwości i schorzenia powodują tłuszcze trans? Lekarze i dietetycy biją na alarm, bo tłuszcze trans uważane są za jedne z najniebezpieczniejszych składników naszej codziennej żywności, wyjątkowo niebezpieczne dla naszego zdrowia. O ile same oleje roślinne są bardzo zdrowe, o tyle już utwardzone oleje roślinne stają się dla nas zabójcze. To właśnie proces utwardzenia (uwodornienia) zmienia właściwości tych tłuszczów roślinnych, które zaczynają negatywnie oddziaływać na organizm ludzki, m.in: zwiększają one poziom LDL („złego” cholesterolu)zwiększają poziom trójglicerydów we krwi wpływają na obniżenie poziomu HDL („dobrego” cholesterolu).

 

Spożywając tłuszcze trans (inaczej izomery trans kwasów tłuszczowych) mamy zwiększone ryzyko zachorowania na:choroby układu krążenia (choroby serca – miażdżyca, udary (wylewy), zawały serca)otyłość, cukrzyca, nowotwory - zwiększenie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego o 85%. W związku z tym stają się one zdecydowanie bardziej niebezpieczne dla zdrowia, niż uważane za szkodliwe tradycyjne tłuszcze zwierzęce. Dlatego bezpieczniejsze są prawdziwe masła czy smalec (oczywiście tutaj liczy się umiar!).

Konkretny. Uczciwy. Konsekwentny. Zależy mi na Polsce.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości